Home / Per-Eko kazán információk / Hogyan válasszam ki a szükségleteimhez legmegfelelőbb kazánt?

Hogyan válasszam ki a szükségleteimhez legmegfelelőbb kazánt?

A kazán megvásárlásakor a megfelelő típus és teljesítmény kiválasztása nagyon fontos döntés.
Jelenleg a PER-EKO kazánokból több típust is gyártunk, ami lehetővé teszi a berendezés optimális kiválasztását a potenciális felhasználói igények szerint.

A kazán kiválasztásánál figyelembe kell venni az alábbi szempontokat:

TÜZELŐANYAG
– milyen tüzelőanyagot szándékozunk használni, és hogyan alakul ennek az ára és hozzáférhetősége az adott régióban. Minden kazán meghatározott általános tüzelőanyaggal üzemeltethető, amely biztosítja üzemeltetésének optimális paramétereit, valamint helyettesítő tüzelőanyaggal, amelyet alkalmanként lehet használni az általános tüzelőanyag hiánya esetén.
Figyelembe kell venni, hogy a helyettesítő tüzelőanyag használata nem biztosítja a műszaki dokumentációban meghatározott optimális működési paramétereket, valamint bizonyos üzemeltetési problémákat okozhat, pl. a kéményvezeték vagy maga a kazán tisztántartása.
Lényeges információ, amelyet figyelembe kell venni, hogy milyen minőségű a tüzelőanyag. Ez különösen fontos olyan esetben, amikor a szenet, szénport vagy az aprószenet használjuk. Ügyelni kell a felsorolt tüzelőanyagok osztályozására, típusára és választékára. Minél jobb minőségű a tüzelőanyag, annál kisebb a felhasználás, nagyobb a kazán hatásfoka és könnyebb annak kezelése.

HELYISÉGEK TÉRFOGATA
– vagyis a fűtött helyiségek alapterülete szorozva azok magasságával. A kazán teljesítményét optimálisan ki kell választani az adott térfogathoz képest. A túl nagy teljesítménytartalékkal rendelkező kazán felszerelése nem ajánlott.

AZ ÉPÜLET HŐSZIGETELÉSE
– vagyis a falak, mennyezetek és a tető hőszigetelése, valamint az ablakok és ajtók hőszigetelése és légmentessége. Minél jobb az épület hőszigetelése, annál kevesebb hőre van szükség annak fűtésére, és ezzel együtt kisebb teljesítményű kazánt kell alkalmazni..

BERENDEZÉSEK AZ ÉPÜLETBEN
– vagyis olyan kiegészítő fűtési berendezések, amelyeknek hővel való ellátása a központi fűtés kazánjából történik. Nagyon lényeges kérdés a használati melegvíz hőcserélőjének nagysága (bojler), valamint az épületben felszerelt központi fűtés típusa. A központi padlófűtéses rendszer növeli a hőigényt, több mint 10 százalékkal a helyiségek alapterülete függvényében.
Ahogyan a fentiekben bemutattuk, a kazán teljesítményének megfelelő kiválasztása, nem egyszerű. A feladat megoldása érdekében rendelkezésre bocsájtunk a www.per-eko.hu weboldalunkon egy kalkulátort, amely segítséget nyújt a sárga PER-EKO kazán fajtájának és típusának kiválasztásában.
Ezen kívül úgy véljük, hogy a PER-EKO kazán kiválasztásáról és megvásárlásáról való döntést érdemes tapasztalt szerelővel való konzultáció után meghozni.