Home / Per-Eko kazán információk / A modern központi fűtési rendszer

A modern központi fűtési rendszer

A vegyes tüzelésű kazánokat leggyakrabban a sok gonddal járó üzemeltetéssel, a kazánház tisztában tartásának gondjaival, valamint a nagy mennyiségű tüzelőanyag problémás tárolásával kapcsoljuk össze. Ez a kép napjainkra lényegesen megváltozott.

Miért kell felhívni a figyelmet vegyes tüzelésű kazánokra?
Ezek a termékek a legutóbbi néhány év alatt igen jelentősen fejlődtek. Ebben a folyamatban része van a PER-EKO cégnek is. Az égési folyamat klasszikus megoldásával rendelkező modelleken kívül, vevőinknek a magas hatékonyságú KSR sorozatú kazánokat ajánlunk, amelyek automatikus széntáplálási és elektronikus vezérlő rendszerekkel vannak ellátva.

A gáz alternativája
A gáz esetében a fűtés függ a gázellátás folyamatosságától. Megoldás erre egy olyan kazán alkalmazása, amely hasonló kiszolgálási komfort szintje mellett olcsóbb fűtőanyagot igényel. Ez a KSR adagolókkal ellátott kazánok esetében az ún. „daraszén vagy borsószén”, tehát a szén 5-25 mm szemcsenagyságú granulátuma.

Hatékonyság
A klasszikus szénkazánok üzemeltetésének legfájóbb pontja az, hogy minden nap szükség van az égéstér tisztítására, valamint a kényes ismételt begyújtásra. Ez a probléma a KSR kazán esetében gyakorlatilag megszűnik. Az égési folyamat itt kizárólag az égőfejen zajlik, ahová a fűtőanyag megfelelő adagolásban kerül a vezérlő beállítása szerint. Az égés kb. 1100-1200 °C hőmérsékleten zajlik és kevés mennyiségű füstöt és hamut generál. Ez lehetővé teszi az üzemanyag hatékony felhasználását, ami azt eredményezi, hogy a tartály üzemanyaggal történő feltöltésére téli időszakban akár 4-5 naponta kerül sor. Időnként a hamut el kell eltávolítani, amely az égéstér alatt elhelyezett külön fiókba esik. A kazán paramétereinek optimális beállítása mellett, jó minőségű aprószenet használva a hamut a kazánból 3-4 naponta kell eltávolítani. A hamuzó fiók kényelmes fogantyúkkal rendelkezik, s ennek köszönhetően a hamut a fiókból közvetlenül ki lehet önteni, anélkül, hogy átrakására kényszerülnénk.

Megtakarítás
A KSR kazán nagyon lényeges eleme a vezérlője, tehát az a berendezés, amely lehetővé teszi a kazán működési paramétereinek beállítását. A vezérlő kezelése viszonylag egyszerű. Fűtési szezonban elég csak olyan paramétereket beállítani, mint a szénadagolás, az átfújás, valamint a leállás ideje. A megfelelő beállítások lehetővé teszik, hogy annyi fűtőanyagot égessen el, amennyire az üzemeltető által beállított hőmérséklet fenntartásához van szükség. Ennek köszönhetően alacsony fűtőanyag-felhasználást érhetünk el. A vezérlő állandóan méri a víz hőmérsékletét és ez alapján irányítja a ventilátor és a fűtőanyag-adagoló munkáját. Lehetőség van a vezérlőnek más berendezésekkel való együttműködésre, mint szoba termosztát, vagy a használati meleg víz szivattyú. A vezérlőberendezés működésébe akkor merülhet fel a beavatkozás szükségessége, ha a tüzelőanyagot az addiginál eltérő forrásból szereztük be. A Magyarországon kapható tüzelőanyagok paraméterei igen jelentősen eltérhetnek egymástól, annak ellenére, hogy a gyártók arról biztosítanak, hogy megfelel az ilyen típusú fűtőanyag szabványainak. Maga a tárolása is kevesebb gondot okoz, mint a klasszikus széné, mivel az aprószén 20-25 kilós csomagokban is kapható, amelynek tartalmát közvetlenül a tartályba lehet szórni. Fontos, hogy a szén ne legyen nedves, mivel ez hatással van a kazán hatásfokára és kátrányosodást okozhat a füstjáratokban és a kéményben is.

Megbízhatóság
A KSR kazánok érdekes megoldása az, hogy alkalmassá tették őket az adagoló üzemzavara, vagy hosszabb áramkimaradás esetén történő üzemeltetésre. Valamennyi kazánunk üzemzavar esetén lehetőséget ad vasöntvény rosta használatára, amelyet a égőfej felett kell elhelyezni a annak levétele nélkül. Ez lehetőséget ad esetenként fa és egyéb fűtőanyag elégetésére. Ebben az esetben a fűtési folyamatot manuálisan kell irányítani.

Beruházás, amely megtérül
A szóban forgó kazánok biztosan nem tartoznak a legolcsóbb berendezésekhez, viszont a megvásárlásuk igen alacsony üzemeltetési költségeket és a szilárd tüzelésű kazánokhoz képest rendkívül magas kezelési komfortot eredményez. Az új épületekben önállóan, vagy alternatív hőforrásként is alkalmazzák őket a létező gázfűtő berendezések mellé. A KSR kazánba történő beruházás bizonyos idő után megtérül, ha gázkazánunk van. A vegyestüzelésű kazánokkal rendelkezők számára viszont a KSR kazánba történő beruházás lehetővé teszi a tüzelőanyag-kiadás szinten tartását, de lényegesen magasabb üzemeltetési komfortot garantál. A KSR kazánok P265GH minőségű acéllemezből készülnek (amelyet a nyomás alatt és magas hőmérsékleten működő berendezések gyártásához alkalmaznak), a tűztér felől 5 mm-es, a köpenye pedig 4 mm-es vastagságban, a kazán pedig porfestett lemez borítja.