Home / Per-Eko kazán információk / Hogyan kell kezelni a sárga PER-EKO kazánt?

Hogyan kell kezelni a sárga PER-EKO kazánt?

Minden általunk gyártott berendezés felhasználóbarát. Már a legegyszerűbb szerkezetű kazánokat a KSW sorozatból ellátták egy mozgókarral, amely megkönnyíti a rács tisztítási folyamatát.

Ennek a sorozatnak a legkisebb kazánjait, melyeknek teljesítménye 5 és 9 kW, felszerelték kihúzható fiókkal, amely a hamu eltávolítását lényegesen megkönnyíti.
A KSW Plus, KSW Plus Top, KSX és KSD szerkezetek el vannak látva ventilátorral és elektronikus vezérlővel. Ezek a berendezések önműködően vezérlik az égési folyamatot és a kazán működőképességét és teljesítményét magas szinten tartják.
A KSD sorozathoz tartozó kazánok nagy égésterű kamrával és nagy töltő ajtóval rendelkeznek. Ez lehetővé teszi a fahasábok és fatuskók kényelmes berakását 40 cm hosszússágig.

A felszerelt elektronikus vezérlő típusától függően (információ a beszerezhető vezérlők vonatkozásában az értékesítési osztályon kapható) tartalmazza a teljes hidraulikus rendszer vezérlését (központi fűtés szivattyú, használati melegvíz cserélő szivattyú), szobai termosztátot, valamint automatikus nyári vagy téli üzemmód váltást.
Az égési folyamat automata vezérlése lehetővé teszi a kazán égési folytonosságának lényeges meghosszabbítását, a tüzelőanyag utántöltése nélkül. Azok a kazánok, amelyek az égési folyamat elektronikus vezérlésével nem rendelkeznek, az égési folytonosságot 10 órán keresztül biztosítják. A ventilátorral és elektronikus vezérlővel rendelkező termékeknél ez az időtartam 26 óra kitolódik. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy óriási szerepet játszik az elégetett tüzelőanyag minősége is.

A PER-EKO cég által gyártott berendezések között legegyszerűbbek a felhasználás szempontjából a KSP Duo sorozatú kazánok, amelyeken a LOGIC vezérlő irányítja a tüzelőanyag adagolását és felügyeli az égési folyamatot.

A PER-EKO adagoló kazánok folyton égési ideje 120 óra (télen) és több mint 240 óra (nyáron). Természetesen, mint más esetekben is, ez az idő az égetett tüzelőanyag minőségétől, külső hőmérséklettől és az épületben ellátásra szoruló fűtő berendezések mennyiségétől és a beállított szobahőmérséklettől függ.

Figyelembe véve a felhasználói igényeket, valamint a helyiség műszaki paramétereit, amelyekben felszerelésre kerülnek a KSP Duo, KSR vagy KSRM sorozatú kazánok, lehetővé tesszük vevőink számára a kazán vásárlását bal vagy jobb oldalon felszerelt tüzelőanyag tartállyal.

A kazán minden típusánál kötelező a tűztér és a hővezető csatornák időszakos tisztítása. Ezeknek a teendőknek elvégzése a műszaki dokumentációban leírtaknak megfelelően, nagy befolyással van a kazán szabályos, zavartalan működésére, valamint a használati időtartamára.

HANGSÚLYOZZUK – MINDEN SÁRGA PER-EKO KAZÁN KEZELÉSE A VÁSÁRLÁSKOR ÁTADOTT HASZNÁLATI UTASÍTÁSBAN LEÍRTAK SZERINT KELL TÖRTÉNJEN.

Mi az a négyutas szelep és miért kell ezt alkalmazni?
A szelep keveri a kazánból kilépő vizet a központi fűtés hálózatából visszatérő hűvösebb vizével. Ennek alkalmazása több szempontból előnyös. Lehetővé teszi a kazán optimális hőmérsékleten tartását, és kiegészítésképpen ezzel védi a kazánt a korrózió ellen. Befolyással van a tüzelőanyag takarékosságra. Mind ez azt eredményezi, hogy a négy utas szelep beruházása gyorsan megtérül.

szén és fa tüzeléses kazánok

Hálózat ábrája a négy utas szeleppel és használati melegvíz készítéssel

szén és fa tüzeléses kazánok

Zárt hálózat (membrános) ábrája

Milyen vezérlő fajták építhetők be a sárga PER-EKO kazánokba?
A sárga PER-EKO kazánoknál lehetőség van elektronikus vezérlő berendezés felszerelésére, a legegyszerűbb kétfunkcióstól kezdve a kiépített többfunkciósig, a kazán működését és az egész központi fűtési rendszert irányító szabályzókig.
• SP-06 LOGIC (ventilátor, központi fűtés szivattyú, használati melegvíz szivattyú, szobai szabályozó)
• SP-16 LOGIC (ventilátor, központi fűtés szivattyú, használati melegvíz szivattyú, szobai szabályozó, a vezérlő el van látva folyadékkristályos kijelzővel)
• SP-24 LOGIC (ventilátor, központi fűtés szivattyú, használati melegvíz szivattyú, padlófűtés szivattyú, szobai szabályozó)
• ST-81 PID (ventilátor, központi fűtés szivattyú, használati melegvíz szivattyú)
• ST-37 (adagoló, 2 szivattyú, szobai szabályzó)
• ST-40 (adagoló, 4 szivattyú, szobai szabályzó, hetes vezérlés)
• ST-42 (adagoló, 4 szivattyú, szobai szabályzó, hetes vezérlés, keverési szelepek)

Miben különbözik a LOGIC vezérlő a kétállású vezérlőtől?
A „LOGIC” technológia lehetővé teszi a tüzelőanyag felhasználás csökkentését, akár 30%-kal is, fenntartva e mellett a stabil hőmérsékletet.
A tüzelőanyag megfelelő elégetésével a rendszer korlátozza a káros
anyagok kibocsátását a légkörbe. Az SP-24 szabályzóval ellátott kazán már közvetlenül a begyújtás után eléri a legnagyobb teljesítményt és automatikusan alkalmazkodik a munkakörülményeihez.

fa és szén tüzelésű kazánok vezérléssel
per-eko fa és szén tüzeléses kazánok logic vezérlő elektronikája

SP-24 vezérlő a LOGIC rendszerrel